De oer-Nederlandse boterham met kaas steekt in zijn eenvoud nogal af tegen de zogenoemde Dutch Sandwich waar Google zich van bedient. Het internetbedrijf sluisde in 2016 een bedrag van 16 miljard euro weg met behulp van deze legale maar controversiële vinding.

De belastingconstructie staat Google toe zijn buitenlandse winsten in het buitenland te houden. In de VS zouden deze extra belast worden. Zo berucht is deze fiscale omweg dat het Financieele Dagblad spreekt van een Double Irish met een Dutch Sandwich (inlog).

Het bedrag is 1 miljard euro hoger dan 2015 en duikt op in Kamer van Koophandel-documenten die het FD aanhaalt. Vlak voor de jaarwisseling deponeerde Google Netherlands Holdings deze bij de KvK.

Vergoedingen voor het gebruik van het merk Google en de zoektechnologie komen terecht op de rekening van het Nederlandse bedrijf, dat het weer overmaakt aan het Ierse Google Ireland Holdings. Dat laatste bedrijf wordt overigens gerund vanaf de Bermuda-eilanden, een belastingparadijs dat geen vennootschapsbelasting heft. Omdat ‘Google’ daar belastingplichtig is, draagt het in werkelijkheid dus niets af.

De inkomsten van Google Netherlands Holdings komen ook uit Ierland en uit Singapore.

De Dutch Sandwich en Double Irish is één van de redenen waarom er op Europees niveau wordt overlegd om internetbedrijven eenduidiger te belasten. De constructie is zelfs zo berucht dat deze oplossing al de naam 'Google-taks' meekreeg.